mestring

Begynner jeg å kjenne at batteriet mitt lader litt bedre? Og at jeg ikke blir like fort utladet? (Innlegg 4)

battery-level-icon

Jeg vurderer min egen batterikapasitet til mellom 40 og 50 % av hva den var før slaget. Slik har den vært i fem år. Tør jeg nå å håpe på en bedring?

Jeg arbeidet 7 timer på Sunnaas sykehus i går, der jeg har en 20 % stilling som brukerkonsulent. I dag føles hodet mitt forbausende klart. Begynner jeg å se virkninger av treningen? På min daglige morgentur merket jeg også at blikket mitt virket klarere, jeg opplevde ikke tunnelsyn og jeg hadde ikke den ”dagen derpå”-følelsen som jeg så ofte har våknet med de siste fem årene.

Det har nå gått en måned siden mitt siste innlegg om treningen jeg foretar etter en ukes vurderingsopphold ved Klinikk for Alles Nevrosenter i Stavanger i januar. Nå to måneder etter starten synes jeg det er lettere å vurdere om treningen begynner å ha effekt. Jeg vet at fysisk trening først gir effekt etter en tid, så jeg har ikke forventet meg umiddelbar respons på hjernetreningen.

MÅLET ER 7,5 TIME ARBEID UTEN Å VÆRE UTLADET DAGEN ETTER
Som jeg skrev i forrige innlegg har jeg satt meg ett synlig mål for treningen: Å kunne arbeide en full arbeidsdag (7,5 timer) uten å behøve den påfølgende dagen til å hente meg inn igjen. Min grense har gått ved 6 timers arbeidsdag. Har jeg arbeidet lenger har jeg fått en nedtur dagen etter. Denne økte trettbarheten (fatigue) er meget utfordrende å leve med, både for meg og de rundt meg. Og hverdagen blir lite forutsigbar.

Når jeg i går jobbet 7 timer og i dag føler meg ganske så sprek, så blir jeg optimist. Ikke minst fordi jeg nå har opplevd den samme effekten flere ganger. Nå skal jeg snart teste ut 7,5 timers arbeidsdag og gjøre dette i en periode. Så skal jeg blogge igjen om hvordan det har virket. Vil jeg nå målet mitt allerede nå, etter noen få måneder?

I begynnelsen av mai skal jeg tilbake til Stavanger til en hel uke med oppfølging og ny vurdering. Da kan det også måles om treningen har hatt effekt på hjernen min.

DSC_0497

ØVELSE 3: Jeg sitter på en stol med høyre ben strakt ut. Foretar fem ganger en liggende 8-tallsbevegelse med rett ben, slik at det bare er hofteleddet som beveges. Øvelsen gjøres tre ganger.

POSITIV OPPLEVELSE OGSÅ I SELSKAP
Selskap med mange mennesker har vært en utfordring. Mange å forholde seg til, mye støy og mye bevegelser har slitt på hodet mitt og gjort det utfordrende både å være mentalt til stede og ikke måtte gå altfor tidlig hjem.

Da vi var i selskap for et par uker siden, med over 20 inviterte, var jeg svært spent. Da min kone utpå natten spurte om vi snart skulle gå hjem, måtte jeg se på klokken. Den var over ett og vi var hjemme først klokken to. Og dagen etter var slett ikke så verst.

Tør jeg å håpe på at også dette er et tegn på en forbedring etter to måneder med ”hjernetrening”?

DSC_0500

ØVELSE 4: Jeg sitter på en stol med høyre arm strakt ut, uten å bøye albuleddet. Foretar fem ganger en liggende 8-tallsbevegelse med armen mens hånden får en naturlig vridning.

DE TO SISTE ØVELSENE
I forrige innlegg presenterte jeg to av de fire øvelsene jeg gjør tre ganger daglig, fem ganger i uken. Dagen jeg jobber på Sunnaas og dagen etter trener jeg ikke. De to siste øvelsene (se rammer) fungerer som oppvarming til øvelsene som ble presentert sist.

Kim Johansen, Klinikk for alle Nevrosenter, sier dette om disse to øvelsene: «Koordinasjonsøvelsene hvor Jan tegner et 8-tall med høyre fot og høyre arm er enkle øvelser som stimulerer blant annet lillehjernen ved at hofteleddet og skulderleddet må bevege seg i forskjellige retninger. Forskjellige muskler må koordineres for at bevegelsen skal kunne gjennomføres.

Hvilke øvelser Jan nå trener på er valgt ut ved å gjøre en grundig nevrologisk undersøkelse som involverer blant annet muskelstyrke og reflekser, koordinasjonstest, videonystagmografi og posturografi (se tidligere innlegg).»

NYSGJERRIG PÅ HVA NEVROSENTERET GJØR?
For de av leserne mine som er nysgjerrige på hva undersøkelsen hos Klinikk for Alle Nevrosenter avd Sola inkluderer kan du se på denne videosnutten https://www.youtube.com/watch?v=KAAGhg3xi5Q

Senteret har også laget ny nettside med flere videoer som demonstrerer forskjellige rehabiliteringsmetoder de bruker på pasienter, http://klinikkforalle.no/nevrosenter/rehabilitering/.

NB! Det er viktig å forstå at man ikke bør bruke de forskjellige rehabiliteringsmetodene uten en grundig utredning av kompetent helsepersonell, da feil øvelser kan forverre pasientens tilstand – selv om behandlingen eller øvelsene ser veldig enkle ut.

 

 

 

En tanke om “Begynner jeg å kjenne at batteriet mitt lader litt bedre? Og at jeg ikke blir like fort utladet? (Innlegg 4)

 1. Hei Jan!

  Det var veldig interessant å lese om behandlingen din! Dette virker jo å være et veldig spesifikt opplegg med god oppfølgning der det faktisk kan være mulig å si om behandlingen hadde noen effekt eller ikke. Jeg sliter veldig med å finne behandlinger som er mulige å vurdere effekten av.  Stort sett er den eneste spesifikke behandlingen, med systematisk opplegg, som jeg har gjennomgått (unntatt kirurgi selvfølgelig), gjort med programmet Cogmed. Dessverre var oppfølgningen av den øvelsen i det nærmeste helt fraværende, hvilket gjør at jeg ikke kan si om den har hjulpet meg eller ikke. Jeg så at dine resultater var 30 %, 35 % og 36 % forbedring. Jeg hadde 36 %, 85 % og 1 %, men jeg er som sagt litt i tvil om hva slags konklusjoner man kan dra av det.

  Akkurat som deg sliter jeg med tretthet, men jeg har også besvær med mye hodepine. Å sitte foran datamaskinen er akkurat som du beskriver, noe jeg må gjøre i korte økter. Men jeg har ikke noen åpenbar korrelasjon mellom hva jeg gjør en dag og hvor sliten jeg blir dagen etter, slik jeg oppfatter du har. 

  Kan du si noe om bakgrunnen til øvelsene du gjennomgår? Hva er hypotesen bak dem i forbindelse med nevrologiske modeller og slik?
  Øvelsen med å se på punkter på veggen, og vri hodet, er jo en klassisk fysioterapiøvelse. Den har jeg fått anbefalt av min psykomotoriske fysioterapeut (sammen med kanskje 100 andre lignende, små øvelser), men jeg har aldri helt skjønt hvorfor den skulle hjelpe, eller mot hva. Er det dette dere prøver å finne ut av?
  Den øvelsen er også med i Butler & Mosely, Explaining Pain, som en av flere øvelser som skal «tagge-om» synapser for å minske tilbøyeligheten til å formidle smerte. Men slik jeg skjønner det, bruker dere ikke denne øvelsen for å bli kvitt smerte?
  Jeg ser på hjemmesiden til ”Klinikk For Alle” at denne øvelsen er en av de som kalles VRT og akkurat som alle deres øvelser er det viktig at «Øvelsene … må ikke utføres uten grundig utredning eller veiledning av terapeut». Too late for that.. 🙂

  Jeg blir litt oppgitt i denne sammenhengen av at det er så mange øvelser og metoder som eventuelt kan hjelpe mot alt mulig, men veldig lite systematiske opplegg for å vurdere effekter av dem. Ofte ender det opp med at hvis du føler at det hjelper, da hjelper det. Men med den metodikken er det nesten umulig å finne ut av hva som faktisk hjelper og mot hva. 

  Rapportere gjerne videre om behandlingen din!

  Mvh
  Alexander

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s