mestring / pårørende

Jeg tør å si: «Jeg har en hjerneskade!». Tør du?

Frankensteins monster

Hvorfor synes mange at ordet «hjerneskade» er så vanskelig å bruke etter et slag eller en traumatisk hodeskade? Er det ikke greit å kalle en spade for en spade? Eller går tankene til monsteret fra Frankenstein, et håpløst tilfelle?

Jeg husker dagen jeg innså at hodet mitt aldri ville bli det samme som før hjerneslaget. Jeg så ut som før, hadde få fysiske utfordringer, men hodet var «annerledes». På mange måter kjente jeg ikke igjen meg selv. Jeg måtte erkjenne at jeg hadde fått en varig hjerneskade – med følgevirkninger som påvirker hverdagen min. Dette har jeg heller aldri holdt skjult for mine nærmeste og min omgangskrets – og jeg har bevisst brukt ordet «hjerneskade». For meg hjelper det «å kalle en spade for en spade» for å komme meg videre i livet. 

Men jeg erkjenner at mange kvier seg for å bruke ordet «hjerneskade» når de snakker om sine egne eller andres utfordringer. Jeg opplever også at helsepersonell jeg møter unngår å bruke ordet. Hvorfor er det slik? Er det selve ordet «hjerneskade»? Er det skremmende på en eller annen måte? Gir det lite håp om bedring?

Er det bildet av monsteret fra Frankenstein (se bildet) som dukker opp på netthinnen? En person uten kontroll som kan finne på det mest absurde. Eller blir hjerneskade forbundet med en psykisk lidelse, et tema som for mange dessverre fremdeles er et tabuområde? Eller er det rett og slett at hjerneskade er noe man ikke vet hvordan man skal formidle og snakke om?

HVA ER DIN MENING?
Jeg er interessert i å høre hva du mener. Del din kommentar og mening med andre som leser denne bloggen. Forhåpentligvis kan ordet «hjerneskade» bli like naturlig å bruke når man snakker sammen som ordet «kreft». For det ordet var det også mange som lot være å bruke for ikke så mange år siden.

 

 

2 tanker om “Jeg tør å si: «Jeg har en hjerneskade!». Tør du?

 1. Hjerneskade. Det ordet har jeg ikke brukt så ofte før. Og i hvert fall ikke i forbindelse med meg selv. Men det er jo sant. Når man har vært igjennom et hjerneslag, så har man fått en hjerneskade.
  Før pleide jeg å tenke at de som hadde en hjerneskade, nesten ikke var normaltfungerende. Men der tok jeg feil; Det «fine» med sånn type hjerneskade som jeg har, er at man kan trene seg opp igjen. Og det er Jan et levende bevis på.
  Det vanskelige er at man må gjøre det selv, det er ingen som gjør det for en…
  Mvh Susanne

 2. Hei
  Ble litt overrasket over at du har skrevet/tenkt dette, fordi – det er akkurat det samme som jeg har tenkt og sagt etter at jeg hadde hjerneblødning i 2011. Og bare for noen dager siden snakket jeg om det med ham som jeg er i lag med. Om at jeg sier at jeg har en hjerneskade, og at ikke alle gjør det. Og at jeg har fått høre at «du må ikke si det», «det ordet høres så fælt ut», «du har vel ikke det?» og lignende.
  Jeg har også tenkt på hva som ligger bak, og husker at hjerneskadet ble brukt som et slags skjellsord da jeg var ung (er 51 år nå).

  Jeg leste Slutt å gruble-innlegget du delte i hjerneslag-gruppa på Facebook, og kjenner meg igjen i veldig mye av det du skriver, etter hjerneblødninga så jeg ut som før utvendig, venstre fot og hånd var vissen og rar, men jeg klarte å gå. Og foten ble raskt bedre. Venstre hånd ble litt bedre, men jeg har ikke fått den normale funksjonen helt tilbake. Og hånda blir «sliten», vissen og krampeaktig om jeg jobber for mye/lenge med den, eller hvis jeg er trøtt.
  Ellers vil jeg si: tusen takk for at du skriver og holder foredrag om dette, det trengs virkelig, og særlig viktig er det at fagfolk som jobber med slagrammede forstår.
  Jeg kan bli irritert og overgitt over at mine nærmeste, eller venner, ikke alltid forstår. Men…da prøver jeg å tenke, hvordan KAN de egentlig forstå dette helt? Og kan man egentlig forvente det, når ikke engang alle fagfolka som jobber med dette, ser ut til å forstå? Jeg har til og med møtt nevrologer som ikke skjønner dette med fatigue o.a.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s