Forskning

4. Cogmed-treningen ga resultater – bedring på 30, 35 og 36%!

DSC_0014blogg

Treningsperioden med Cogmed ble avsluttet med en ny MR-scanning av hodet og en ny nevropsykologisk test. Psykolog Jan Egil Nordvik var ansvarlig for den flere timer lange testen.

Etter fem ukers trening med Cogmed er mitt bidrag til forskningstudien levert. (Les mer om studien i tidligere innlegg.) Før studien ble det foretatt en MR-scanning av hodet mitt og en nevropsykologisk test. Sist søndag ble dette gjentatt som avslutning på treningen. Nå blir det spennende å se om treningen har gitt resultater. Vil MR-bildene vise noen endring? Og viser den siste nevropsykologiske testen at jeg har blitt «flinkere» til å bruke hodet?

Cogmed er et internettbasert treningsprogram der jeg har øvd på kognitive ferdigheter. Programmet tar meg gjennom forskjellige typer «spill». Gjennom daglig trening (30-45 minutter) fem ganger i uken i fem uker skal det være mulig å måle effekten av treningen.

JEG HAR BLITT BEDRE PÅ ALT
Etter hver trening har jeg kunnet gå inn og se resultatene fra dagens og den samlede treningen. Dagsformen varierer. Dette gir også utslag på resultatene, som går litt opp og ned. Men når jeg ser på trenden så har den stadig gått oppover.

Det er tre områder som har blitt vurdert, og jeg har hatt en forbedring på alle:

  • Bedret arbeidsminne (korttidshukommelse): 30%
  • Bedring i å følge instruksjoner: 35%
  • Bedring i hoderegning: 36%

POSITIV TIL DENNE TYPE TRENING
Min erfaring er at denne type trening har effekt. Men trening fem ganger i uken har vært i meste laget for meg. Jeg blir rett og slett sliten i hodet, og dette trigger en økt trettbarhet (fatigue) hos meg. De siste ukene har jeg derfor kun trent tre økter i uken. Dette har hjulpet på overskuddet.

VIDERE KOGNITIV TRENING PARALLELT MED FYSISK TRENING?
Hvis det viser seg at Cogmed-treningen har hatt effekt, kan jeg godt tenke meg å fortsette med denne type trening. Fire år etter mitt hjerneslag viser det seg altså at hjernen fremdeles har mulighet til å endre seg. Jeg trener i dag fysisk tre ganger i uken. Å kombinere dette med to til tre økter med kognitiv trening synes jeg kan være verdt å forsøke. For hvorfor skal hjernen være mindre mottakelig for trening enn kroppen for øvrig?

En tanke om “4. Cogmed-treningen ga resultater – bedring på 30, 35 og 36%!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s