hjerneslag

Fatigue – den merkelig trettheten

trettUtfordringer knyttet til kapasitet er en av de vanligste følgevirkningene etter sykdom eller skade i hjernen. Vanlige uttrykk for denne tilstanden er:
«Jeg er tappet for energi», «Hodet jobber så seint» og «Jeg mangler startmotor».
 
FATIGUE
 
«Fatigue er en subjektiv følelse, og den kan beskrives som kroppslig ubehag og redusert funksjonskapasitet som ikke forsvinner ved hvile eller søvn.»
(www.helsenorge.no) 
 
 
HVORDAN OPPLEVES DENNE TRETTHETEN
 
Fatigue kan gi en følelse av:
 • Tretthet
 • Utmattethet
 • Kraftløshet
 • Energiløshet
 • Initiativløshet
 • Døsighet
 • Nedstemthet
 • Konsentrasjons-vansker
 • Oppmerksomhets-vansker
 • Utilpasshet
 • Kjedsomhet
 • Mangel på motivasjon
 
Ny forskning tyder på:
Graden av tretthet kan oppleves som sterkere hos personer med et «lite» hjerneslag og trettheten kan øke etter hvert.
 
 
FOREDRAG OM TEMAET
 
I mitt foredrag «Kunsten å mestre livet når hodet halter» tar jeg blant annet for meg hvordan jeg har arbeidet for å trene «våkenheten» for å kunne leve med «trettheten». Sammen med ergoterapeut Anne-Margrethe Linnestad fra Sunnaas sykehus tar vi sammen for oss temaet i foredraget «Hvordan leve et fullverdig liv med begrenset kapasitet».

3 tanker om “Fatigue – den merkelig trettheten

 1. Tilbaketråkk: Inkludering | dalheims's Blog

 2. Hei igjen.. takk for mye nyttig informasjon .. det hjelper mye og mange.
  Fatigue.. for meg er de synonymt med smerte, til dels mye kropps smerte hele tiden.
  Lurte på om du hadde noen » svar » på hvordan, hva.. for å få bukt med dette.
  Er også mer eller mindre svimmel og ute av form mye av tiden. Hadde et lite lillehjerneslag for ca et år siden, fikk beskjed etter en måned med opptrening å reise hjem å ta hverdagen tilbake…..

  Kjell Børge

  • Hei igjen! Ser at det er flere med slag i lillehjernen som har mange av de samme utfordringene. Når det gjelder fatigue har jeg prøvd mye, særlig var jeg i starten veldig kraftløs frem til lunsj hver dag. Mens jeg var på Sunnaas foreslo lege å halvere dosen av kolestroldempende medisin. Det hjalp meg, kanskje det også kan hjelpe deg å endre noe på medisinbruk. Ellers har hvile/avkobling før jeg skal noe dobbel virkning av hvile etterpå. Får jeg ikke koblet av i forkant så blir fatigue en større utfordring. Dine smerter i kroppen kjenner jeg ikke igjen, usikker på om dette kan skyldes fatigue. Du bør snakke med lege om dette. Jeg lever best med min fatigue ved å innse at jeg har ca 50% kapasitet. Når jeg innretter meg etter dette får jeg til veldig mye. Og opplever faktisk nå at jeg har bedre livskvalitet enn før slaget. Jeg setter rett og slett mer pris på livet, som før raste forbi. Nå har jeg tid til å oppleve alle de små ting. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s