mestring

Hvem skal jeg velge bort?

Julemiddag 2011

Julemiddag to år etter slaget. Syv stykker rundt et bord (inkludert fotografen) var greit. Men jeg måtte si nei til min svoger og hans kone.

Jeg har brukt mye tid på å finne ut hva som sliter mest på hodet mitt og som tapper meg for krefter. Familien på fem rundt spisebordet går fint, da har vi som regel en felles samtale. 

Et selskap på 20 mennesker går også bra (merkelig nok), da opplever jeg alle samtalene bare som et sus og kan konsentrere meg om den jeg snakker med.

8-10 MENNESKER RUNDT ET BORD ER VERST

Men 8-10 mennesker rundt et bord blir slitsomt. Med to til tre parallelle samtaler blir hodet mitt raskt fullt. Alle samtalene går rett inn i hodet, uten det tidligere «filteret». Jeg får problemer med konsentrasjonen og har det i det hele tatt ikke bra. Og jeg blir nok ikke så hyggelig å være sammen med.

VALGTE BORT MIN SVOGER OG KONE PÅ JULAFTEN

Julaften to år etter slaget ble på mange måter en test. Jeg hadde for mine nærmeste kommunisert mine utfordringer. Vi er en familie på fem og mine svigerforeldre skulle komme på julemiddag. Det var greit. Da var vi syv og kan holde en felles samtale rundt bordet. Men så kunne min svoger og kone også komme. Det var ikke greit.

JEG SA NEI

Det var en vanskelig situasjon. Men jeg sa nei – og det var heldigvis greit for alle. De var kjente med min situasjon og godtok min forklaring. Jeg kunne senke skuldrene og vi hadde en fin julaften. Nå et par år etterpå er jeg flinkere til å mestre slike middagssituasjoner, så nå er jeg klar for en større julemiddag!

En tanke om “Hvem skal jeg velge bort?

  1. Kjære Jan.
    Dette er veldig bra, oversiktlig, informerende, jeg tror lett for andre å kjenne seg igjen. Balanserer fint mellom optimisme og realitetsståsted. Ikke for «idylliserende», men såpass at andre ikke mister motet. Fint at du understreker hvor krevende det er stadig å være så bevisst på hvor grensene går samtidig som du oppmuntrer (deg selv og andre) til å tøye grensene en gang i blant, fordi den aktuelle situasjonen ikke nødvendigvis er låst for all fremtid.
    Så bra med de innlagte musikk-snuttene. De er gjenkjennbare for mange.
    Unnskyld at det tok tid før jeg svarte, men jeg har vært syk siden. Lykke til. Klem fra din gode venn, Aud.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s